Articles / Ambassadør Min trening

Tre flotte turer i Oslomarka!

Høsten er her og nå er det tid for å legge tidsmål og pulssoner på hylla. Forlate byens tjas og mas og nyte skogen og stiens ro. Det er tid for terrengløping.

Pose

Vi er ganske så heldige her i Oslo. Den lille storbyen vår er omringet av mark og skog. Uansett hvor du er i Oslo så er du ikke langt unna unike naturopplevelser. Oslo er spesielt bra for oss som liker å løpe på sti. Vi har kanskje ikke de mest spektakulære fjellene med bratte stup og dype daler, men Oslomarka kompenserer så til de grader med et mylder av stier i variert og kupert skogsterreng.

Er du gira på å løpe sti? Ja, da er det egentlig bare å komme seg ut og utforske marka. For stiløping er ganske så enkelt.

Føl på flyten: Slipp deg fri og finn flyten når du løper på sti. Farten kommer når du blir komfortabel på stien, mener Johannes. Foto: Torbjørn Sortland

Her er noen tips som får deg ut på stien på 1-2-3:

  1. Finn flyten på stien

    Når du løper på asfalt er du kanskje vant til å følge med på kilometertider og hvor langt du har løpt. Dette må du glemme når du løper på sti. Fart og distanse er urelevant på stien. Det er terrenget som bestemmer tempo. Er stien ulendt og teknisk med mye røtter og stein, så blir farten noe helt annet enn om det er en lett og pakket sti. Fokuser på å bevege deg på stien. Se langt fram og finn den beste linjen i terrenget. Prøv å ikke hopp opp på store steiner, eller ta store steg over, men heller små steg som kanskje går rundt steinen. Ikke tenk for mye, men la instinktene gjøre jobben. Slipp deg fri og finn flyten. Farten kommer når du blir komfortabel på stien.

  2. Ha utstyret i orden

    I utgangspunktet trenger du ikke stort mer enn et par sko og løpeklær for å løpe på sti. Funksjonelle plagg som holder deg varm selvom du er våt er viktig. Det kan være en lett merinogenser eller en teknisk langermet tskjorte som effektivt transporterer svetten bort fra kroppen. Om du bruker bukse, tights eller shorts er helt opp til deg, men min erfaring er at shorts holder gjennom hele høsten. Gode sokker er noe jeg anbefaler på det sterkeste. Du kommer til å bli våt på føttene og da er det viktig å ha sokker i teknisk materiale som ikke suger til seg for mye vann. Sokker i merinoull er kanskje det beste. De holder deg varm selvom om de er gjennomvåte.  En lett vindtett og vannavstøtende jakke er også et must. Selvom du kanskje ikke bruker jakken, så kan været forandre seg raskt nå på høsten og da er det greit med litt ekstra beskyttelse. For sikkerhetsskyld har jeg også alltid med meg en enkeltmannspakke, spaceblanket og en liten hodelykt. Da er jeg skikket til å hamle opp med en overtråkk, et kutt eller hva som måtte skje hvis uhellet er ute.

  3. Stiløping er sosialt

    Terrengløping blir ekstra gøy når du løper sammen med noen. Ta med deg en venn eller fler, løp til en stue i marka, spis bolle og prat om livets små finurligheter. Eller bli med på Stirsdag. Hver tirsdag kl. 18:00 løper vi på sti inn i Marka, fra trikkestoppet på Disen. Rolig tempo og god stemning.

Oslomarka er full av stier og på oslosti.no finner du Johannes, fra Sky Blazers, sine favorittruter.Foto: Skjermdump fra dronefilm av Torbjørn Sortland

Tre bynære løpeturer på sti

Oslomarka er full av stier og på oslosti.no finner du Johannes, fra Sky Blazers, sine favorittruter. Noen korte, andre lange, men alle byr på spennende stiløping, flott natur og spektakulær utsikt. Her er tre ruter som gir en god smakebit på sti og terrengløping i Marka. Gjør deg klar for å bli våt på beina og svett på ryggen.

Grefsenkollen

Denne ruta har jeg løpt i årevis og har blitt den faste ruta til Stirsdag. Jeg blir aldri lei av den. Turen starter på Disen og går rett opp på stien til Grefsenkollen og gjennom Marka til Kjelsås. Her får du variert sti, høydemeter og mye flott skog. Se stiguiden til Grefsenkollen her.

Kolsåstoppen

Dette er vel det nærmeste du kommer en skikkelig topptur i Oslo. Fra t-banestoppet er det kun en drøy kilometer opp til søndre Kolsåstopp. Det vil si at det blir skikkelig bratt i starten, men utsikten du får er verdt det. Her er det stupbratt utsikt over Bærum og Oslofjorden. Se stiguiden til Kolsåstoppen her.

Maridalsalpene

 

Kunne jeg bare løpt et sted i Marka, så ville jeg løpt i Maridalsalpene. Innerst i Maridalen finner du det lille massivet, hvor kollene ligger på rekke og rad. Her løper vi i et naturresarvat og stien og terrenget er vill og vakker. Utsikten fra toppene er noe av det beste du får så nær byen. Se stiguiden til Maridalsalpene her.

 

🌲🏃🌲 Nyt skogen og stien. Vi løpes!